PETER WIRZ / VETICA

Dizajn ljudskog dodira: geslo studija Vetica, centru dizajna smještenom u Lucernu, Taipehu, Hamburgu i Hong Kongu. Članovi ovog interdiscipliniranog, internacionalnog tima pod vodstvom švicarskog dizajnera Petera Wirz, u procesima razvoja industrijskih proizvoda kroz oblike i funkcije, smatraju se kovačima dizajna - ne samo po pitanju dizajna, što se vidi kroz interdisciplinarni proces u širem kontekstu.

Peter Wirz studirao je strojarstvo, a rođen je 1960.godine u Brienzu, u Švicarskoj. Prije nego što se okrenuo industrijskom dizajnu bio je uspješan sportaš, dva puta sudjelovao je na olimpijskim igrama te je bio europski prvak u trčanju na srednje pruge 1984.godine. Od 1997.godine radi sa klijentima iz Švicarske, Europe i prekomorskih zemalja u sklopu Vetica. Područje djelovanja studija kreće se od medicinske tehnologije kroz potrošačke proizvode, sport i lifestyle, inženjerstvo, korisnička sučelja pa sve do dizajna interijera.                   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Od 2001.godine Vetica je razvio nekoliko linija proizvoda za Laufen, između ostalih i međunarodno popularnu kolekciju, LAUFEN pro, a nedavno i Cleanet Riva tuš wc, kombinirajući dizajn vrhunske kvalitete sa sofisticiranim rješenjima.

Peter Wirz: "Prilikom izrade Cleanet Rive usredotočili smo se na našu viziju čiste jednostavnosti. Potrošači ne žele elektronski WC koji izgleda kao stroj. Zato smo dizajnirali Rivu kao klasični dizajnerski WC sa, što je moguće mršavijim i elegantnijim, univerzalnim keramičkim tijelom. Njegova inovativna tehnologija namjerno se čuva u pozadini."